Arhiv tekstova Arhiv tekstova

@ivot ne mo`e stati

@ivot ne mo`e stati
 
Pitanje legitimnosti i zakonitosti rada i odluka Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine otvoreno je prošloga tjedna istupom direktora u ostavci naše medijske kuće, koji je ustvrdio da je odluka HNV-a o smjeni starog i imenovanju novog Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« nezakonita. Po njegovom mišljenju HNV nije mogao donijeti takvu odluku, jer je sadašnjim vijećnicima istekao mandat. Takvom se stavu pridružila i Demokratska zajednica Hrvata u Vojvodini u svojem priopćenju. 
Premda je nesporna činjenica da su sva vijeća nacionalnih manjina izabrana na razdoblje od četiri godine i da je to razdoblje za većinu vijeća »isteklo« činjenica je i da se novi izbori ne mogu održati, ne samovoljom nacionalnih vijeća, već zbog toga što ova oblast nije još uvijek zakonski regulirana. Inače, dobro je poznato i da je već koncem 2006. godine ovo pitanje pokrenuto te je upravo zbog toga, slijedeći tumačenje Službe za ljudska i manjinska prava, republički Savjet za nacionalne manjine uputio službeno priopćenje vijećima kojima je isticao mandat. Prema tom dokumentu mandat vijećima traje do izbora novog vijeća. Sukladno tomu odluke koje vijeća donose zakonite su i pravno utemeljene. Osim toga nesmetano funkcioniranje nacionalno-manjinskih vijeća je neophodno jer, među ostalim, vijeća vrše i neka osnivačka prava. Kako je to rekao njihov aktualni koordinator László Józsa, u funkcioniranju vijeća ne može biti stanke, jer »život ne može stati«. 
Ako su, dakle, mjerodavne državne institucije produžile mandat vijećima do izbora novih, postavlja se pitanje – čemu osporavanje legitimiteta jedinog tijela manjinske samouprave, koje je nadležno skrbiti o – kulturi, informiranju, službenoj uporabi jezika i obrazovanju. Što se ili tko time nešto dobiva? Hrvatska zajednica, u čije se interese i dobrobit ovih dana zaklinju mnogi, zasigurno ne. 
Čini se suvišnim pozivati opet na jedinstvo »u zajednici«, budući da je raskol evidentan i teško je zamisliti da, poslije toliko nesporazuma, osporavanja, uvreda, pokrenutih sudskih procesa, sloga može zavladati. Uostalom, nije niti potrebno slagati se uvijek i u svemu. Ali korak naprijed bi za sve nas bio kada bi svi oni koji se pozivaju na civilizacijska dostignuća i europske vrijednosti, u svome radu i ophođenju sa »suprotnom stranom« slijedili ta dostignuća i vrijednosti.
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika